Αυτισμός: Πόσο Βοηθά η Διατροφή Χωρίς Γλουτένη και Καζεΐνη
Ακόμα ένα λιθαράκι στον συνεχιζόμενο διάλογο για τον ρόλο που παίζει η διατροφή χωρίς γλουτένη και καζεΐνη στη συμπεριφορά των παιδιών με διαταραχές αυτιστικού φάσματος έρχεται να προσθέσει μια νέα έρευνα Ισπανών επιστημόνων.
Μια έρευνα που διενήργησαν επιστήμονες από το Τμήμα Ψυχιατρικής του Πανεπιστημίου της Γρανάδα (UGR) ανέλυσε τις επιδράσεις της διατροφής χωρίς γλουτένη και καζεΐνη (δηλαδή χωρίς πρωτεΐνες που προέρχονται από το γάλα) στη συμπεριφορά των παιδιών που έχουν διαγνωσθεί με Διαταραχές του Αυτιστικού Φάσματος (ΔΑΣΦ). Η σχετική δημοσίευση έγινε στο Journal of Autism and Developmental Disorders.
Τα τελευταία χρόνια, ο διάλογος και οι διαφωνίες για το κατά πόσο η διατροφή χωρίς γλουτένη και κασεΐνη μπορεί πράγματι να βοηθήσει στα συμπτώματα των ΔΑΣΦ έχουν απασχολήσει σε μεγάλο βαθμό την επιστημονική κοινότητα. Η πρόσφατη αυτή μελέτη επιβεβαιώνει ότι αυτού του τύπου οι διατροφές δεν πρέπει να θεωρηθούν επωφελείς ως μια κλασική θεραπεία για όλα τα παιδιά που διαγιγνώσκονται με ΔΑΣΦ, πράγμα που μπορεί να σημαίνει ότι από μία τέτοια προσέγγιση ωφελούνται περισσότερο οι περιπτώσεις ασθενών που σχετίζονται με γαστρεντερικές διαταραχές.
Ο πρωταρχικός σκοπός της έρευνας, λοιπόν, ήταν διττός: αφενός να προσδιορίσει αν η διατροφή χωρίς γλουτένη και καζεΐνη μειώνει τις συμπεριφορικές διαταραχές σε παιδιά και ενηλίκους με ΔΑΣΦ και αφετέρου να εξετάσει αν υπάρχει κάποια σύνδεση ανάμεσα στις πιθανές συμπεριφορικές αλλαγές μετά την ενσωμάτωση αυτής της διατροφής και των επιπέδων β-καζομορφίνης στα ούρα.
Η β-καζομορφίνη είναι ένα πεπτίδιο που σχηματίζεται στο έντερο λόγω της μη φυσιολογικής πέψης της πρωτεΐνης του γάλακτος αγελάδος (κασεΐνη). Οι πάσχοντες από ΔΑΣΦ παρουσιάζουν μια ιδιαιτερότητα στον εντερικό φραγμό που καθιστά δυνατή την πρόσβαση του πεπτιδίου στο κεντρικό νευρικό σύστημα, όπου προκαλεί τοξική επίδραση. Κάποιοι επιστήμονες που έχουν εντοπίσει μη φυσιολογική παρουσία πεπτιδίων στα ούρα σε παιδιά με ΔΑΣΦ, έχουν ανιχνεύσει μείωση αυτών των πεπτιδίων σε πάσχοντες που ακολουθούσαν διατροφή χωρίς γλουτένη και κασεΐνη.
Δύο μελέτες με δείγμα μεγαλύτερο των 60 νέων ανθρώπων
Η έρευνα του UGR περιελάμβανε δύο μελέτες. Η πρώτη, μια πιλοτική κλινική δοκιμή πραγματοποιήθηκε σε 28 παιδιά και εφήβους με ΔΑΣΦ, οι οποίοι ακολούθησαν διατροφή χωρίς γλουτένη για τρεις μήνες και έπειτα διατροφή χωρίς κασεΐνη για τους επόμενους τρεις.
Στη συνέχεια ξεκίνησε μια δεύτερη μελέτη, στην οποία 37 παιδιά και έφηβοι με ΔΑΣΦ ακολούθησαν την ίδια διαδικασία, αλλά για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, αυτό των 6+6 μηνών. Μελετήθηκαν, ακόμη, μεταβλητές σχετικές με την αποδοτικότητα, τον κίνδυνο και την ασφάλεια αυτών των τύπων διατροφής.
Όπως αποδείχθηκε, σε καμία από τις δύο μελέτες δεν εντοπίστηκαν σημαντικές αλλαγές είτε στις κλίμακες συμπεριφοράς είτε στα επίπεδα της β-καζομορφίνης στα ούρα μετά την ενσωμάτωση των δύο τύπων διατροφής από τους συμμετέχοντες.
Οι επιστήμονες τονίζουν ότι χρειάζονται περαιτέρω μελέτες γύρω από το ζήτημα, στις οποίες θα πρέπει να περιληφθούν εικονικά φάρμακα και διπλά τυφλά στοιχεία, όπως επίσης και άλλοι βιολογικοί δείκτες, προκειμένου να προσδιοριστούν πιο σωστά οι άνθρωποι που μπορεί να επωφεληθούν από αυτές τις διατροφικές παρεμβάσεις.
Πηγή: ygeiamou.gr
Εργαστήρι Λογοθεραπείας Άννα Χούρλια
Το εργαστήρι μας ειδικεύεται στην αντιμετώπιση των ειδικών συνδρόμων με σκοπό να κάνουμε πάντα καλύτερη και πιο εύκολη τη ζωή των παιδιών σας. Καλέστε μας σήμερα για να κλείσετε το ραντεβού με την ομάδα μας.