Η Θεραπεία που Κάνει Καλό στα Παιδιά με Διάσπαση Προσοχής
Τα παιδιά με Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής-Υπερκινητικότητας (ΔΕΠΥ) που υποβλήθηκαν σε θεραπεία με μικροθρεπτικά συστατικά κατά τη διάρκεια κλινικής μελέτης, είχαν χαμηλότερα επίπεδα βακτηρίων που συνδέονται με την εν λόγω διαταραχή και υγιέστερο ποσοστό μικροβίων στο έντερό τους συνολικά, όπως αναφέρει σχετική δημοσίευση στο Nature’s Scientific Reports.
Η πιλοτική μελέτη, που πραγματοποιήθηκε από το Πανεπιστήμιο του Οτάγκο και το εργαστήριο Ψυχικής Υγείας και Διατροφής του Πανεπιστημίου του Καντεμπουρι, υποδεικνύει ότι τα συμπληρώματα μικροθρεπτικών συστατικών, όπως οι βιταμίνες και τα μέταλλα, μπορεί να αποτελούν ασφαλή θεραπεία για τους πάσχοντες από ΔΕΠΥ. Επιπλέον, αναδεικνύει την ανάγκη για εκτενέστερες μελέτες όσον αφορά τον ρόλο που διαδραματίζουν τα προβιοτικά bifidobacteria στις νευροαναπτυξιακές διαταραχές όπως η ΔΕΠΥ.
Ο Δρ. Aaron Stevens, επικεφαλής ερευνητής της μελέτης, αναφέρει πως ολοένα και περισσότερες ενδείξεις παγκοσμίως υποδεικνύουν ότι το ανθρώπινο μικροβίωμα ενδεχομένως να παίζει ρόλο στην ανάπτυξη διαταραχών, όπως η κατάθλιψη, η ΔΕΠΥ και ο αυτισμός. Προς υποστήριξη της θεωρίας αυτής, η μεγάλη διεθνής μελέτη που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα, έδειξε ότι τα παιδιά με ΔΕΠΥ είχαν σημαντικά υψηλότερα επίπεδα bifidobacterium στο έντερό τους σε σχέση με όσα δεν έπασχαν από την εν λόγω διαταραχή.
Ο Δρ. Stevens και οι συνεργάτες του ανέλυσαν το εντερικό μικροβίωμα 17 παιδιών, ηλικίας 7-12 ετών, δέκα από τα οποία είχαν λάβει συγκεκριμένη ποσότητα μικροθρεπτικών συστατικών για μια περίοδο δέκα εβδομάδων, ενώ στα υπόλοιπα δόθηκε εικονικό σκεύασμα (placebo).
Διαπιστώθηκε, λοιπόν, ότι:
- Η λήψη μικροθρεπτικών συστατικών δεν επηρέασε αρνητικά τη γενική δομή ή τη σύνθεση του εντερικού μικροβιώματος.
- Τα παιδιά που έλαβαν μικροθρεπτικά συστατικά είχαν σημαντικά περισσότερες OTUs (σύστημα μέτρησης της ποικιλίας της μικροβιώματος).
- Τα παιδιά που υποβλήθηκαν στη θεραπεία είχαν σημαντικά λιγότερα προβιοτικά bifidobacteria.
Η καθηγήτρια Julia Rucklidge που συμμετείχε στη μελέτη τονίζει από την πλευρά της ότι πρόκειται για μια έρευνα ιδιαίτερα σημαντική, καθώς δείχνει ότι τα μικροθρεπτικά συστατικά μπορούν να δημιουργήσουν θετικές αλλαγές στο εντερικό μικροβίωμα παιδιών με ΔΕΠΥ.
«Αυτό που αναρωτιόμαστε τώρα είναι αν οι άνθρωποι που υποφέρουν από συγκεκριμένα ψυχιατρικά συμπτώματα, όπως αυτά που σχετίζονται με τη ΔΕΠΥ, έχουν διαφορετική βακτηριακή σύνθεση από όσους δεν έχουν τα συμπτώματα και αν αυτές οι διαφορές μπορούν να μας βοηθήσουν να καταλάβουμε τη σοβαρότητα των συμπτωμάτων. Σίγουρα απαιτούνται περισσότερες έρευνες σε μεγαλύτερες ομάδες ανθρώπων με ΔΕΠΥ για να κατανοήσουμε τις πιθανές επιπτώσεις της διατροφής, της φαρμακευτικής αγωγής, της ηλικίας, της εθνικότητας και του φύλου στα αποτελέσματα που έχουμε αναφέρει μέχρι τώρα», σχολιάζει.
Αξίζει να σημειωθεί ότι, η πιλοτική αυτή μελέτη αποτελεί συνέχεια μιας προηγούμενης έρευνας σε περίπου 100 παιδιά που μελέτησε τις επιπτώσεις της θεραπείας με βιταμίνες και μέταλλα στην επιθετικότητα και τη συναισθηματική διαταραχή παιδιών με ΔΕΠΥ. Η μελέτη εκείνη διαπίστωσε ότι τα μικροθρεπτικά συστατικά βελτίωσαν τη γενικότερη λειτουργία του οργανισμού, περιόρισαν τη βλάβη και τέλος βελτίωσαν τη διάσπαση προσοχής και τη συναισθηματική διαταραχή και επιθετικότητα των συμμετεχόντων.
Διάγνωση ΔΕΠ-Υ στο Εργαστήρι Λογοθεραπείας Άννα Χούρλια
Εάν υποψιάζεστε ότι το παιδί σας παρουσιάζει τα παραπάνω συμπτώματα, μιλήστε με το ειδικό προσωπικό μας. Ελάτε στο Εργαστήρι Λογοθεραπείας Άννα Χούρλια για τη σωστή αξιολόγηση και διάγνωση του παιδιού σας. Καλέστε μας στο 2410 627 755.