10 tips για να φάει το παιδί σας το φαγητό του
Παιδί και διατροφή: αρκετές φορές, μια δύσκολη στιγμή για την οικογένεια.
Τι γίνεται όταν το παιδί μας αποφασίζει ότι δεν θέλει να φάει και αρχίζουν να καλοβλέπουν την ιδέα και τα αδελφάκια του; Συνήθως ο βασικός λόγος είναι ότι ελπίζει σε μια πιο γευστική κατά την κρίση του επιλογή που θα του έχετε δώσει εσείς επειδή φοβάστε ότι θα μείνει νηστικό! Τα παιδιά ξέρουν πολύ καλά ότι οι γονείς και οι παππούδες τρέμουν στην ιδέα του να μείνουν νηστικά οπότε τους δίνουν πολλές και διαφορετικές επιλογές αν δηλώσουν κατηγορηματικά ότι δεν θα φάνε.
Να μερικές ιδέες-λύσεις ώστε η διαδικασία φαγητού να γίνει πιο εύκολη και πιο ευχάριστη για το παιδί. Καταρχάς οι ώρες φαγητού θα πρέπει να είναι όσο το δυνατόν πιο σταθερές καθώς και το γενικότερο καθημερινό πρόγραμμά του. Η ρουτίνα δίνει στα παιδιά ασφάλεια και σταθερότητα και αυτό εξασφαλίζει σε γενικές γραμμές τη καλύτερη ροή των γευμάτων καθώς και του ύπνου. Επίσης, θα πρέπει να υπάρχει ηρεμία στο σπίτι όσο κι αν το παιδί σας αρνείται να φάει.
Τέλος, δεν είναι καθόλου άσχημη ιδέα να συνδεθεί το φαγητό με την ώρα που τους τραγουδάτε ή τους λέτε παραμύθια! Εναλλακτικά, μπορείτε να βάζετε και μουσική αλλά καλύτερα να μείνετε μακριά από συσκευές και οθόνες που του αποσπούν την προσοχή.
Tips για να φάει το φαγητό του
1) Εάν το παιδί αρνείται να φάει, μην του δώσετε ένα σωρό άλλες επιλογές. Εξηγήστε του ήρεμα ότι η μαμά αυτό το φαγητό επέλεξε να υπάρχει στο σπίτι εκείνη την ημέρα άρα δε μπορείτε να του ετοιμάσετε κάτι άλλο. Καλύτερα να μην το πιέσετε να φάει… Αφήστε το να το σκεφτεί και θα εκπλαγείτε με το αποτέλεσμα!
2) Εάν υπάρχει δεύτερο φαγητό στο σπίτι, πείτε του τι επιλογές έχει και αφήστε το να διαλέξει. Μη δεχτείτε να φτιάξετε κάτι τρίτο!
3) Εάν το παιδάκι σας είναι σε κατάλληλη ηλικία (3-4 και πάνω) δώστε του να βάλει στο πιάτο του τη μερίδα που επιθυμεί. Σύμφωνα με έρευνες, τα παιδιά ξέρουν καλύτερα πόση ποσότητα μπορούν να καταναλώσουν.
4) Φτιάξτε όσο το δυνατόν πιο πολύχρωμα πιάτα και φατσούλες προσωπάκια ή σχεδιάκια, όταν π.χ. πρόκειται για φρούτο. Το βρίσκουν αστείο και το τρώνε!
5) Εννοείται πως δε πρέπει να κοροϊδεύουμε το παιδί αλλά ένα ευρηματικό όνομα μπορεί να το τραβήξει πιο εύκολα να φάει ένα «δύσκολο» πιάτο. Π.χ. εάν φτιάξουμε μπιφτέκι λαχανικών μπορούμε να το ονομάσουμε μπιφτέκι αλλιώτικο ή πολύχρωμο!
6) Ο χρόνος, ξέρω, είναι ένα πολύτιμο και συνήθως άπιαστο αγαθό αλλά, όταν υπάρχει, αξιοποιήστε τον δημιουργικά! Φτιάξτε τα γεύματα με τα παιδιά σας. Ρωτήστε τη γνώμη τους, μαγειρέψτε μαζί, βάλτε τα να σας βοηθήσουν και να συμμετέχουν στη διαδικασία. Όταν το δουν σαν παιχνίδι και μέσo ώστε να περνούν ποιοτικό χρόνο μαζί σας έστω και πολύ περιστασιακά και όχι σαν αγγαρεία, θα το τρώνε και πολύ πιο εύκολα!
7) Για πιο μικρής ηλικίας παιδιά (από μηνών έως 2 χρονών) συνδέστε την ώρα του φαγητού με κάτι ευχάριστο! Ειδικά η μετάβαση από τα πολτοποιημένα στα στερεά ή ακόμα και από το γάλα στα πολτοποιημένα μπορεί να είναι μια δύσκολη διαδικασία. Συνδέστε τη, λοιπόν, με κάποιο εξαιρετικά αγαπημένο παιχνίδι το οποίο θα εμφανίζεται μόνο τις ώρες φαγητού! Ένα με ζωηρά χρώματα, ήχο ή τραγούδια είναι πολύ καλές επιλογές!
8) Το ήρεμο κλίμα και η ψυχραιμία είναι σημαντικότατοι παράγοντες. Εάν π.χ. το μωρό σας νιώσει ότι αγχωθήκατε η εκνευριστήκατε θα αντιδράσει και ανάλογα. Αφήστε το να παίξει με το φαγητό του δίνοντας του π.χ. ένα πλαστικό κουτάλι η βαθύ αντικείμενο από τα παιχνίδια του ώστε να ανακατέψει το φαγητό ή αν είστε σίγουροι ότι είναι κατάλληλο για τρόφιμα κι όχι τοξικό ακόμα και να φάει από αυτό.
9) Παροτρύνετέ το να φάει μόνο του (με τη βοήθεια σας πάντα) π.χ. κρατώντας μαζί του το κουτάλι ή το πιρουνάκι του. Μπορεί να λερωθείτε λίγο παραπάνω αλλά βλέποντας το να τρώει, θα ανταμειφθείτε!
10) Εάν υπάρχει γλυκό στο σπίτι πρέπει να δίνεται ως ανταμοιβή κι όχι για αντικατάσταση του γεύματος. Πείτε του ότι μπορεί να φάει λίγο εφόσον έχει φάει πρώτα το κανονικό του γεύμα.
Κλείνοντας, όσο λιγότερες επιλογές η εναλλακτικές του δίνετε τόσο πιο πιθανό είναι ότι θα φάει το φαγητό του. Ανά παιδί κι ανά περίπτωση προσαρμοζόμαστε! Εάν π.χ. είστε babysitter, συζητήστε το θέμα με τους γονείς ώστε να ξέρετε τη γνώμη τους περί αυτού και να πράξετε ανάλογα. Είναι σημαντικό να έχετε συμφωνήσει εκ των προτέρων σε λύσεις που δε θα δυσαρεστήσουν καμία πλευρά.
Επίσης είτε είστε γονιός είτε επαγγελματίας δε θα πρέπει να πιέσετε σε καμιά περίπτωση το παιδί να φάει κάτι ειδικά εάν γνωρίζετε ότι δεν πρόκειται για καπρίτσιο της στιγμής ή νάζια αλλά πραγματικά δε τρώει μια συγκεκριμένη τροφή.
Εργαστήρι Λογοθεραπείας Άννα Χούρλια
Μάθετε για τις υπηρεσίες μας εδώ και μη διστάσετε να μας καλέσετε για οποιαδήποτε πληροφορία.